Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hantera chefen bättre genom att visa att du fattar hur hon fungerar


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)


Tänk om jag sa till dig att du kunde anställa en smart, motiverad person som alltid levererar kvalitet utan att du behöver ha koll på honom. Alla projekt blir klara i tid och inom budgeten. Den här personen verkar veta vad du vill ha innan du vet det själv och kommer med smarta förslag hela tiden. Han är också en mästare på att ge dig precis lagom mycket information och tråkar inte ut dig med detaljer. Han berömmer dig inför andra och talar dig tillrätta i enskildhet. Han tar sig an uppgifter med glimten i ögat och har också lätt att säga nej till dig när du kräver för mycket. Han har pondus och du ser fram emot att träffa den här personen varje dag.

Om du får fem sekunder på dig att svara – skulle du anställa honom?

Fem sekunder till: Är den här personen du?

Du ser själv var jag vill komma. Hur du är avgör i mycket hur andra är mot dig. Chefen är inget undantag. Därför får du här tips som gör relationen till din chef, inte bara smidigare utan också ger dig ett försprång mot andra i din karriär.


Några tips.

 • Visa att du vet vilka mål chefen vill nå fram till så att hon aldrig behöver fundera över det med dig.

 • Kom inte med negativa överraskningar. Var den som berättar för chefen vad som är på gång innan problemet uppstår eller inte går att reparera. Och när du berättar om problemet – ta med en möjlig lösning på samma gång.

 • Lär dig och kolla av vad din chef prioriterar att du ägnar dina dagar åt.

 • Gör en hemlig lista över din chefs största styrkor och hennes största svagheter. Se om det finns något sätt för dig att få chefen att koncentrera sig på styrkorna mer och vad du kan göra för att ta hand om svagheterna.

 • Ha koll på när det är rätt att gå till chefen med dina frågor och tankar och när det inte är det. Hon är inte en soptunna.

 • Om din chef är analytisk – kom med fakta och analys. Om hon är resultatorienterad – kom med resultatet först.

 • Ta bort det hon hatar från hennes bord. Alla hatar olika saker och om du kan få reda på vad din chef inte gillar så kan du göra henne gladare genom att hjälpa till med det. Det behöver inte betyda att du gör själva jobbet, det kan lika gärna betyda att du hittar sätt att göra det lättare eller underätta på andra sätt.

 • Bli bra på att utvärdera dig själv. Om en del av era utvecklingssamtal handlar om att du själv gör en egen utvärdering av dig själv så måste du inse hur viktigt det är att du gör den rätt. De flesta chefer hatar att göra utvärderingar och är ofta dåliga på att göra dem. Därför måste du göra din själv. Visa hur gruppen, avdelningen, företaget och chefen vunnit på saker du gjort.

 • Beröm inför andra och gräla privat. Det är ett bra råd för par, föräldrar och för dig och din chef. En chef vill ha anställda att lita på mest av allt. Du behöver inte hålla med din chef men det är bra för er relation om hon vet att du inte kritiserar henne öppet så att hon förlorar ansiktet. Det betyder inte att du ska ljuga. Det betyder att du tar upp viktiga frågor ensam med chefen. Ju svagare chef du har, desto viktigare är det att du håller dig till det.

 • Om din chef har en assistent, håll dig väl med henne. Underskatta aldrig makten hos en chefsassistent. Hon är ofta chefens ögon och öron och lite beroende på både chefen och henne så kan hennes åsikter har ett stort värde. Assistenter är de som har kontrollen över chefens tid och chefens dörr. Var snäll. Bygg en relation med assistenten och visa respekt för henne.

 • Lär dig vad din chef förväntar sig av dig och var hon själv vill nå för mål. Gillar hon veckomöten eller skrivna rapporter bäst? Föredrar hon e-postkommunikation eller möten ansikte mot ansikte?

 • Uttryck ständigt dina egna ambitioner att nå de mål ni har och visa de konkreta framsteg du gör för att ni ska nå dit.

 • Visa din chef hur du jobbar bäst. Du kan alltid prova fraser som ”Jag jobbar bäst om…”, ” Det funkar allra bäst för mig när du..:”.

 • Be din chef om råd. Före möten kan du genom din chef få reda på vilka ämnen som bör undvikas och vad du kan göra mer för att nå det ni vill.

 • Förekom alltid. Utrota problemen med din chef innan de sker. Du kommer efter att ha arbetat med din chef en tid veta vad som triggar honom. Kanske blir han galen av sen ankomst eller så blir han galen på småsaker. Vad det än är som retar honom, var noga med att sköta ditt arbete på ett sätt som inte kan reta honom.

 • Där har du lite att börja med som ger dig en bättre tillvaro på jobbet

  Vill du få som du vill mycket oftare?

  Lär dig mer om Konsten att övertyga

  Om artikelförfattaren:

  Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


  Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
  Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


  Artikeln är skyddad med Google authorship


  Veckans samvetsfråga:
  När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

  Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
  Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

  Lev smartare och ha det roligare
  Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, praktiska råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv.

  Smartare liv startade så sent som hösten 2012 och har drygt 7 000 prenumeranter

  Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker från Ego förlag om att leva ett smartare liv.

  Här kan du se om Nyhetsbrevet Smartare liv är något för dig.

  Fyll i din e-postadress i rutan:
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


    Jobbkunskap.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen