Bygg ditt personliga brev – Vi tipsar!

Behöver du en mall för ett personligt brev eller vill du ha tips på hur man skriver ett personligt brev? Här finner du svaren! Inför varje arbete du söker, ska du skriva ett personligt brev för att förklara varför du söker just det arbetet.

Fila på ditt CV och personliga brev

Förutom att söka lediga jobb, får du också möjligheten till att få bästa hjälpen med att uppdatera ditt CV och personliga brev.

01 Börja med det viktigaste

Skriv en kort och intressant inledning som gör att de inte vill kasta ditt personliga brev i papperskorgen. I den här delen av det personliga brevet ska du förklara vilket jobb du söker och varför just du passar för det. Då fångar du läsarens intresse direkt.

02 Bild i personligt brev

I brevet vill arbetsgivaren få en personlig hälsning från dig, då är en bild på dig något som många företag uppskattar. Det är självklart frivilligt, men kan vara ett sätt för företaget att få en bild av vem det är som söker.

Saker som är bra att tänka på om du ska ha en bild i personligt brev, är dock att inte välja en oseriös bild på dig själv från semestern eller festen – utan snarare en bild som visar vem du är som person på arbetet.

03 Anpassa alltid ditt brev efter det jobb du söker

Se till att du får med det som arbetsgivaren söker efter, så att ditt personliga brev går hand i hand med arbetsgivarens annons.

04 Uttryck dig professionellt

Undvik att bli för formell eller att använda interna branschord som inte alla förstår. Krångla inte till det med för mycket detaljer.

05 Ge exempel som lyfter fram dina egenskaper

Väljer du att använda ord som noggrann, lojal eller driven – ge förslag på tillfällen då dessa egenskaper har visat sig. Exempelvis att du stannar kvar några minuter extra på arbetet om du strax är klar med en uppgift, även om det ”bara” handlar om att korrigera en text, enbart för att du vill vara noga med att det inte står fel uppgifter någonstans. Då får arbetsgivaren en tydlig bild av hur du är.

06 Framtidsplaner

Berätta kort om dina framtida ambitioner och hur du ser på din framtid inom företaget. Läs mer tips om hur du bygger upp ditt personliga brev här.